I mange diskusjoner på sosiale medier, i kronikker fra visse politikere og i innlegg fra naturvernorganisasjoner som NOAH blir det hevdet at land som har flere rovdyr, og spesielt ulv, takler dette helt fint. Så hvorfor takler ikke vi i Norge store rovdyr? Andre land har sågar flere ulv enn vi har, så dette er vel litt flaut, eller hva? Faktum er at alle land med ulv har problemer med ulv. Alle land som har fredet ulv for å få opp antallet må til slutt begynne å forvalte bestanden.
I en rekke tilfeller hevdes det fra ministere, naturvernorganisasjoner, politikere, journalister og andre at bestandstallene fra Rovdata er absolutte, så hvis det hevdes at vi har syv bjørner i Troms så har vi syv bjørner i Troms. Det er feil.
I en rekke sammenhenger hevder bl.a. minister Sveinung Rotevatn at Rovviltforliket som flertallet på Stortinget vedtok krever at vi sikrer levedyktigheten til bestandene av de store rovdyrene. Det er feil. Rovviltforliket krever kun at vi sikrer overlevelsen til bestandene.
Read more: Krever rovviltforliket levedyktige bestander av rovvilt?
Hvis ulv angriper en flokk husdyr vil vokterhunden komme i kamp med angriperen. Er du komfortabel med det?
Den beste funksjonen vokterhunder, lamaer eller alpakkaer kan ha ift rovdyr er som varslere. De er gjerne mer oppmerksomme på farer enn vi er. Som voktere for å forsvare husdyr mot ulv fungerer de dårlig. Mot mindre rovdyr som rev kan de ha en funksjon.
Read more: Kan vokterhunder eller andre dyr hjelpe til mot ulv?
Dette er det litt ulike oppfatninger om. Mens Veterinærinstituttet og forskere i Colorado, USA, har funnet det bevist at hundedyr kan frakte CWD over lange avstander, mener f.eks. vernerorganisasjoner i Norge at ulven kan fjerne de syke individene fra hjortviltbestandene slik at sykdommen ikke får spredt seg.
Read more: Kan ulven hjelpe oss med å holde sykdommer i sjakk?